Saatte 200 km hıza ulaşan yüksek hızlı demiryolu hattı, Gaziantep’ten başlayıp ülkenin ikinci büyük konteyner limanına sahip, 1 milyonun üzerinde nüfusuyla gelişmekte olan Mersin’de sonlanacak ve seyahat süresini altı saatten iki saate indirecek. Bu ulaşım bağlantısının geliştirilmesiyle bölgede önemli bir ekonomik canlanma bekleniyor.
30'dan fazla ülkede faaliyet gösteren, dünya genelinde 40 milyar Euro değerinde büyük ölçekli altyapı projelerini başarılı bir şekilde tamamlamış olan ve gelirinin %70'inden fazlasını Türkiye dışındaki uluslararası projelerden sağlayan Rönesans Holding, geniş uzmanlık ve deneyimi ile demiryolu hattı projesine önemli katkı sağlayacak. Proje, aralarında Singapur Hükümeti Yatırım Kurumu (GIC), Paris merkezli altyapı fonu Meridiam, Japon ticaret şirketi Sojitz, Rönesans'ın hissedarlarından Dünya Bankası Grubu’nun özel sektör kolu Uluslararası Finans Kurumu IFC ve Samsung CT'nin de bulunduğu ortak ve hissedarlarla çalışan Rönesans Holding’in dünyanın dört bir yanından başarılı stratejik ortaklıklarla dolu uzun geçmişinin son halkasını oluşturuyor.
30.000'den fazla çalışanıyla büyük bir küresel ağa sahip olan Rönesans, sismik aktivitelerin yaşandığı bir bölgede yüksek hızlı elektrikli demiryolu hattı inşa etmek ve işletmek için gerekli son teknoloji yenilikçi çözümleri hayata geçirebilecek tüm yetenekleri bünyesinde barındırıyor.
Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak proje ile ilgili duyduğu heyecanı ifade ederek şu açıklamayı yaptı: ”Bu demiryolu hattı Türkiye’nin güney bölgesi için son derece heyecan verici bir gelişme. Aynı zamanda Rönesans için de İngiliz tedarikçilerle ilişkilerini güçlendireceği önemli bir süreç olacak. Üretken İngiliz firmalarıyla birlikte çalışarak bu yüksek hızlı elektrikli demiryolu hattını hayata geçirecek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tamamen işbirliğine dayalı bu proje, sadece İngiliz ihracatçılarla ilişkimizi geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda Türkiye'deki demiryolu hatlarında sağlayacağı köklü değişimle bölgenin endüstriyel bağlantısını ve ticaretini önemli ölçüde geliştirecek ve olumsuz çevresel etkiyi etkin bir şekilde azaltacak.”
Toplam 923 milyon Euro’luk finansmanın 781 milyon Euro’sunu (680 milyon İngiliz sterlini) Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Ajansı (UKEF) üstlendi. Kredi, aralarında JP Morgan, ING ve BNP Paribas'nın da bulunduğu bir dizi küresel finans kuruluşu tarafından sağlandı. Bu pan-Avrupa anlaşması, Türk demiryolu altyapısı projesini güvence altına almak için gerekli reasüransı sağlayacak olan İtalyan ve Avusturyalı ihracat kredi kuruluşları SACE ve OeKB'nin katılımını da içeriyor.
UKEF'in demiryolu projesine verdiği destek, İngiliz tedarikçilerle Rönesans Grubu arasında işbirliği imkanı yaratarak milyonlarca poundluk yeni ihracat sözleşmesinin yapılmasını sağlayacak. Sinyalizasyon ekipmanları, ÇSY danışmanlık hizmetleri ve mekanik parçalar de dahil olmak üzere temel bileşenlerle ilgili sözleşmelerin müzakere görüşmeleri halihazırda devam ediyor. Bu yıl yaşanan ulusal üretim ve inşaat çıktılarındaki büyüme ile uyum gösteren proje, İngiliz ihracatçıları için de büyük fırsatlar vaat ediyor.
Bu iddialı demiryolu projesi, Türkiye'nin çevresel hedeflerine ulaşma çabalarında önemli rol oynayacak ve ülkedeki yüksek hızlı demiryolu kapsama alanını 10.000 km'ye çıkaracak. Cardiff ile Londra arasındaki mesafeden daha uzun bir bölgeyi kapsayan demiryolu hattı, daha hızlı ve daha verimli seyahat imkanı sunarak bölgesel altyapı ve büyümeye katkı sağlayacak. Ayrıca Adana ve Gaziantep gibi büyük şehirlerin yanı sıra Hatay, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi Güneydoğu Anadolu'daki büyük şehirler ve Orta Anadolu da dahil olmak üzere iç bölgelerdeki havaalanları, limanlar ve sanayi bölgeleri ile stratejik bağlantılar kuracaktır.
Dizel lokomotiflerin kullanıldığı mevcut demiryolunun yerini alacak olan elektrikli hat, Mersin ve Gaziantep arasındaki güzergahlarda düşük karbonlu ve daha sürdürülebilir bir alternatif sunacak. Yapılan tahminlere göre, demiryolu hattı tamamlandığında, ilk yılda 157.000 ton CO2e emisyon tasarrufu sağlanacak. Seyahat süresini kısaltarak ve demiryollarının kullanımını artırarak, karayollarındaki trafik sıkışıklığını ve kazaları hafifletecek; karbon emisyonlarını azaltarak çok daha sürdürülebilir bir ulaşım sistemini teşvik edecek.
Proje aynı zamanda, Şubat 2023'te Türkiye'yi vuran yıkıcı ikiz depremlerin ardından daha geniş çaplı yeniden yapılanma çabalarında da önemli rol oynuyor. Gaziantep, Osmaniye ve felaketten ciddi şekilde etkilenen diğer bölgelerin yeniden inşasına katkıda bulunarak, bölgenin toparlanmasına ve büyümesine yardımcı olacak. Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak liderliğinde, afet yardım çalışmalarında kilit rol oynayan ve afetten etkilenen bölgelere ve insanlara yardım etmek için aktif projelerde UNICEF ve UNFPA ile iş birliği yaparak bu amaca bağlı kalan Rönesans için bu proje özel önem taşıyor.
Yüksek hızlı elektrikli demiryolu hattı, sürdürülebilir ve yenilikçi ulaşım çözümlerini desteklemeye kararlı olan Rönesans Holding’in çevresel sorumluluk ve ekonomik ilerleme taahhüdünün bir göstergesi.