100
Rönesans Holding
Dünyanın önde gelen proje geliştirme ve inşaat grubu Rönesans, daha iyi bir gelecek inşa eder.
Türkiye, CIS ülkeleri ve Hollanda başta olmak üzere, Avrupa’dan Uzak Doğu ve Karayipler’e uzanan geniş bir coğrafyada; inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyoruz.
Websiteni
Seç
close
Ronesans.com a devam et
Anasayfa arrow Haberler arrow Yeşil Enerji Sürdürülebilir Endüstride Geleceğin Anahtarı Olacak
Haber

Yeşil Enerji Sürdürülebilir Endüstride Geleceğin Anahtarı Olacak

15 Mart 2024
Yenilenebilir enerjinin bir alt kümesi olan ve güneş, rüzgar veya su gibi doğal kaynaklardan üretilen yeşil enerji, en büyük çevresel faydayı sağlayan yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.

Rönesans Enerji: Yeşil Bir Gelecek İçin Yol Haritası

Yeşil Enerji: Sürdürülebilir Geleceğin Anahtarı 

Rüzgar, güneş, su gibi yeşil enerji kaynakları enerji sektörüne hakim olmaya hazırlanıyor. İşte enerji uzmanlarının öngörüleri...

Yenilenebilir enerjinin bir alt kümesi olan ve güneş, rüzgar veya su gibi doğal kaynaklardan üretilen yeşil enerji, en büyük çevresel faydayı sağlayan yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Tüm yeşil enerji kaynakları yenilenebilir enerjidir, ancak tüm yenilenebilir enerji kaynakları yeşil enerji kabul edilmez.

Yenilenebilir enerji sektörü, küresel enerji krizinin bir sonucu olarak işletmelerin ve ülkelerin enerjiyi güvence altına alma arayışları nedeniyle daha önce görülmemiş bir büyüme yaşıyor. Dünya önümüzdeki beş yıl içinde, son 20 yılda ürettiği kadar yenilenebilir enerji üretmeye hazırlanıyor.

Rönesans Holding Enerji Grubu Başkanı ve TotalEnergies – Rönesans Holding ortaklığı altındaki Rönesans Enerji’nin Yönetim Kurulu Üyesi Emre Hatem, enerji depolama ve sürdürülebilir ulaşım gibi çok sayıda yeşil enerji çözümünün pozitif değişimi tetiklediğini söylüyor: “Güneş ve rüzgar gibi kesintili yenilenebilir kaynakların şebekeye entegrasyonu, özellikle batarya gibi enerji depolama teknolojilerindeki gelişmelere bağlı. Enerji depolama çözümleri, enerjiyi bol olduğu zamanlarda depolayıp ihtiyaç duyulduğunda serbest bırakarak şebeke istikrarını ve güvenilirliğini artırmada hayati rol oynuyor. Elektrikli araçlar ve batarya teknolojisindeki ilerlemeler de dahil olmak üzere ulaşımın elektrifikasyonu, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak olumlu bir etki yaratıyor. Ayrıca, sürdürülebilir havacılık yakıtları ve biyoyakıtların geliştirilmesi de daha çevreci ulaşım seçeneklerine katkıda bulunuyor.” Hatem'e göre bu çözümler, hem enerji üretim altyapısını hem de tüketim kalıplarını değiştirerek daha yeşil bir geleceğe doğru atılacak önemli adımları temsil ediyor.

green energy_ronesans holding_2.jpg (1.62 MB)


Yeşil enerji uzun vadeli yenilenebilir stratejilerin ayrılmaz bir parçası

Hatem, alternatif enerji kaynaklarının hem çevresel fayda hem de işletmelerin dayanıklılığı ve rekabet gücü açısından öneminin giderek daha fazla anlaşıldığını vurguluyor.

Rönesans Enerji bugün 166 MW'lık hidroelektrik enerji portföyüne sahip; aynı zamanda 500 MW’ın üzerinde rüzgar, güneş ve batarya depolama projesini portföyüne katmış durumda. 2028 yılına kadar 2.000 MW yenilenebilir enerji üreterek Türkiye'nin yeşil enerji dönüşümüne katkıda bulunmak da hedefleri arasında. Bu, Türkiye'nin yeşil enerji üretim hedefinin %7'sine karşılık gelen 2 milyar USD üzerinde yatırım anlamına geliyor.

 

Yeşil enerji hedeflerine katkıda bulunmanın anahtarı: iş birlikleri

İş birlikleri, yeşil enerji çözümlerinin daha fazla benimsenmesi ve daha geniş çapta erişilebilir olması açısından büyük önem taşıyor. İş birlikleri hem kapsamlı çözümler için inovasyonu teşvik ediyor, hem de sektörde farklı uzmanlık ve kaynakların bir araya gelmesiyle, bireylerin ya da küçük bir grupların üstesinden gelemeyeceği kadar büyük bir ortak hedefin izinde birlikte çalışma imkanı sağlıyor.

Hatem’e göre sektör kaynaklarını ve uzmanlık alanlarını bir araya getirmeli: “Böylece daha temiz ve daha sürdürülebilir enerji çözümlerine katkıda bulunacak yenilikçi teknolojiler geliştirebilir ve bunların uygulanmasını hızlandırabiliriz. Enerji sürdürülebilirliğini hayata geçirebilmek için iklim değişikliği, kaynakların tükenmesi ve çevresel bozulma gibi birbiriyle bağlantılı sorunların ele alınması gerekiyor.

İş birlikleri bu sorunların çözümüne bütüncül bir yaklaşım sağlarken, enerji tedarik zinciri boyunca sürdürülebilir iş uygulamalarını ve kurumsal sorumluluğu teşvik edebilir.”

Hatem'in deneyimlerine göre sürdürülebilirlik yolunda önemli adımlar atmak için iş birliği şart. Örneğin Rönesans, 30 yıllık geçmişinde, TotalEnergies de dahil olmak üzere birçok global şirket ile iş birliği yaptı. Rönesans Holding 2023 yılında Türkiye’nin güneyinde 286 km boyunca uzanan ve karbon emisyonunu yılda tahmini 150.000 ton azaltması beklenen yüksek hızlı elektrikli demiryolu hattı projesi için Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi (UK Export Finance/UKEF) ile 680 milyon Sterlin (861 milyon USD) finansman anlaşması yaptığını duyurmuştu. 

Yeşil enerjinin sürdürülebilirlik çalışmalarındaki rolü 

Rönesans Enerji, Nordex Group ve Heitkamp Industrial Solutions ile 189 MW'lık üç rüzgar türbini projesine yaptığı kilometre taşı niteliğindeki yatırımla Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda yeşil enerji çalışmalarında önemli adımlar atarken, 2024 yılı sonuna kadar kurulu kapasitesini 355 MW’a çıkarmayı ve 2028 yılına kadar 2.000 MW yenilenebilir enerji yatırımı yapmayı planlıyoruz.

Hatem, “Türkiye'de yeni yeşil enerji yatırımları gerçekleştirmeyi planlıyoruz, o yüzden 2024 ve sonrasında bizi yoğun bir dönem bekliyor,” diyor ve ekliyor: “Acil sürdürülebilirlik sorunlarını çözmek için uzmanlıklarımızı ve kaynaklarımızı birleştireceğimiz küresel iş birliklerimiz artacak.”

Kaynak: https://energydigital.com/articles/green-energy-the-key-to-industrys-sustainable-future





Rönesans Holding Hakkında

Merkezi Ankara’da bulunan Rönesans Holding, dünyanın en büyük müteahhitlik şirketlerinin sıralandığı ENR listesinde Avrupa’da 9. Sırada yer alırken, Türkiye’nin ise en büyük uluslararası müteahhitlik şirketidir. Türkiye ve Avrupa başta olmak üzere, Orta Asya ve Afrika'da 30'dan fazla ülkeye uzanan geniş bir coğrafyada 1993 yılından beri; inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji, petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteren Rönesans Holding’in iştirakleri arasında Hollanda merkezli Ballast Nedam ve Almanya merkezli Heitkamp Industrial Solutions GmbH da bulunmaktadır.

Yenilikçi yapısıyla büyümeyi ve dayanıklılığı tüm operasyonlarının merkezine koyan, sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınmaya öncelik veren Rönesans, burslar, akademik platformlar ve girişimlerle öğrencileri destekleyen projeler geliştirmiş, 2015'ten bu yana BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin ve 2016'dan bu yana BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin imzacısı olmuştur. Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak liderliğinde; uluslararası deneyimini, ileri mühendislik bilgisi ve finansal gücü bir araya getiren Rönesans Holding; ortakları GIC, Meridiam Infrastructure, Sojitz, Samsung C&T, TotalEnergies, ve Dünya Bankası kuruluşu IFC (grubun azınlık hissedarlarından) ile birlikte Türkiye ve yurt dışındaki öncü projelere 8 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapmıştır.


Kullanıcı deneyiminizi artırmak için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni
Kapat