Elazığ proje bonosu, Türkiye’de 20 yıl vade ile, tamamı yabancı yatırımcılara ihraç edilen ilk proje bonosu olup, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’nın Çoktaraflı Yatırımlar Garanti Ajansı (MIGA) ile beraber geliştirilen yepyeni bir kredi iyileştirme aracı içeriyor. Bu sayede Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından Baa2 notu ile derecelendirilen ilk bonosu olma özelliğini taşıyor.
Rönesans Sağlık Yatırım, halihazırda yürütmekte olduğu Kamu Özel İşbirliği Modeli ile yapılan Şehir Hastanesi projelerinde ortaklık yaptığı Fransız Yatırım Fonu Meridiam ile beraber, EBRD ve MIGA ile yenilikçi bir kredi iyileştirme aracı geliştirdi. Bu sayede Moody’s, projeyi Baa2 notu ile derecelendirdi. 288 Milyon Euro tutarındaki bono ihracı, tahsisli satış yoluyla IFC (Dünya Bankası), MUFG (Japon Finans Kuruluşu), Intesa Sanpaolo (İtalyan Finans Kuruluşu), Siemens Financial Services (Alman Finans Kuruluşu), Proparco (Fransız Finans Kuruluşu), FMO (Hollandalı Finans Kuruluşu) ve Industrial and Commercial Bank of China-ICBC’den (Çin Finans Kuruluşu) oluşan yabancı yatırımcı grubuna yapıldı.
Elazığ proje bonosu aynı zamanda uluslararası arenada büyük önem taşıyan ‘Yeşil ve Sosyal Bono’ olma özelliğini taşıyor. Proje, uluslararası piyasalarda projelerin çevresel, sosyal ve yönetimsel niteliklerini inceleyen Vigeo EIRIS tarafından Yeşil Bono (Green and Social Bond) olarak tasdik edildi.
Elazığ’dan tüm bölgeye hizmet verecek
Türkiye’nin sağlık sektöründe bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük program olarak adlandırılan Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde hayata geçirilen, ülkemizi çok sayıda modern hastaneye kavuşturacak “Kamu Özel İşbirliği” (PPP-Public Private Partnership) projeleri kapsamında, Rönesans Sağlık Yatırım (RSY) çalışmalarına büyük bir hızla devam ediyor. RSY’nin portföyünde yer alan Elazığ Şehir Hastanesi, yatak kapasitesi, büyüklüğü, üstün teknolojisi ve deprem izolatörlü tasarımıyla bölgenin tüm sağlık ihtiyaçlarına çözüm olmayı hedefliyor.Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, 355 bin metrekarelik kapalı inşaat alanı ve toplam 1038 yatak kapasitesiyle günlük 20 bine yakın hasta ve hasta yakınına hizmet verecek. 2018 yılı Ağustos ayında tamamlanması planlanan projenin, bölgeye bugüne kadar kazandırılmış en büyük sağlık yatırımı olacağı ifade ediliyor.
Tamamlandığında dünyanın deprem izolatörlü en büyük hastaneleri arasındaki yerini almaya hazırlanan sağlık kampüsü, sadece Elazığ’ın değil, tüm bölgenin sağlık ihtiyaçlarına çözüm olacak.
Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve 25 yıl süreyle devlete kiralanması yönteminin uygulandığı PPP modelinde, kira süresi boyunca özel sektör, kamunun arzu ettiği bazı hizmetleri de sağlamakla yükümlü kılınıyor. Tıbbi hizmet yine devlet tarafından verilirken, tüm doktor ve hemşire kadrosu da devlet tarafından sağlanıyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanan bu işbirliği modelinde, Türkiye’deki projeler için ise süre 25 yıl olarak belirlendi.