Dünyanın en büyük enerji şirketleri arasında yer alan TotalEnergies ile Rönesans Holding arasındaki ortaklık anlaşması, 21 Temmuz 2023 Cuma günü, İstanbul’da imzalandı. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro’nun katılımıyla gerçekleşen törende, ortaklık anlaşması Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak ve TotalEnergies Doğalgaz, Enerji ve Yenilenebilir Enerji Başkanı & Yönetim Kurulu Üyesi Stéphane Michel tarafından imzalandı.
Anlaşmaya göre, Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesi TotalEnergies tarafından satın alındı. Rönesans Holding ve TotalEnergies’in (yüzde 50-50) ortaklığı çatısı altında faaliyetlerini sürdürecek Rönesans Enerji, bugün itibarıyla bünyesinde barındırdığı 6 hidroelektrik santralı (HES) projesiyle 166 MW’lık kurulu güce sahip bulunuyor. Yeni dönemde de yüzde 100 yenilenebilir enerji portföyü ile büyümeye devam ederek, Türkiye’nin en büyük 3 yeşil enerji şirketinden biri olmayı hedefliyor.
Gelirlerinin büyük bir kısmını yurtdışındaki proje ve yatırımlarından elde eden ve Fransa merkezli Meridiam, Japon Sojitz, Koreli Samsung gibi uluslararası iş ortakları ile birlikte Türkiye’ye 7 milyar Euro’dan fazla yatırım yapan Rönesans Holding, farklı iş kollarına yapacağı yatırımlar ile 2028 itibarıyla Türkiye’de gerçekleştirdiği toplam yatırım tutarının 10 milyar Euro’yu aşmasını hedefliyor.
ENERJİDEKİ DÖNÜŞÜM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MERKEZLİ HALE GELDİ
İmza töreninde konuşan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, enerji piyasalarında küresel ölçekte önemli bir dönüşüm sürecinde olduğumuzu belirterek, geçmişte arz güvenliği odaklı olan enerji tartışmalarının artık iklim değişikliğiyle mücadeleye yoğunlaştığını, hatta neredeyse iklim değişikliği merkezli hale geldiğini söyledi. Bakan Bayraktar, “Bu çerçevede, enerjide elektrikleşme, karbonsuzlaşma, çeşitlendirme ve dijitalleşme yeni trendler olarak karşımıza çıkmaktadır. Elbette bu dönüşümün çok kolay olmadığını, doğru politika ve düzenlemelerle tasarlanması ve desteklenmesi gerektiğini de belirtmek isterim. Enerji dönüşümünün başarıya ulaşabilmesi için rasyonel, esnek ve tüketiciye duyarlı politika setlerini hayata geçirmemiz gerekiyor.Ancak, bütün bunların yanında, piyasalarda yaşanan daralmalar, para politikaları, jeopolitik gelişmeler ve tedarik zinciri problemleri söz konusu enerji dönüşümünü güçleştirmektedir” diye konuştu.Son birkaç yılda pandemi, bölgemizde ortaya çıkan savaş ve 6 Şubat depremlerine rağmen ülkemizin güçlü ve dayanıklı enerji altyapısıyla bu süreçlerden başarıyla geçyraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki dönemde güvenilir, makul fiyatlı enerji arzı yanında ülkemizin iklim değişikliği ile mücadele hedefleri doğrultusunda yeni bir yatırım ve reform hamlesine başlıyoruz. Bu kapsamda, 3 temel hedefimiz var. İlki Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamak, ikincisi kaynakların etkin tahsisini sağlamak, üçüncüsü ise kaynakları çeşitlendirmek. Bu doğrultuda, öne çıkacak temel alanlar; Yenilenebilir Enerji, Enerji Verimliliği, Nükleer Enerji, Geçiş Yakıtı olarak Doğalgaz, Hidrojen ve Enerjide Dijitalleşme olacak. Yenilenebilir enerji, artan talebe karşı enerji arz güvenliğine katkı sağlayan, fiyatları daha rekabetçi kılan ve dışa bağımlılığımızı azaltan bir alan. Aynı zamanda, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu 2053 karbon nötr ülke olma hedefi doğrultusunda, yenilenebilir enerji Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele hedefleriyle de uyumlu.”
Türkiye’nin son 20 yılda yenilenebilir enerjide kaynaktan teknolojiye kadar büyük bir atılım yaptığını hatırlatan Bakan Bayraktar, “Bugün kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 55’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. Bu anlamda, dünyada 12., Avrupa’da 5. sıradayız. Geçtiğimiz Şubat’ta ilan ettiğimiz Türkiye Ulusal Enerji Planındaki hedefimiz, 2035 yılında kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 65 seviyelerine çıkarmak. Bunun için, önümüzdeki 12 yıl boyunca her yıl 3000 MW Güneş, 1500 MW Rüzgâr ve toplam 5000 MW Offshore (denizüstü) rüzgâr olmak üzere tüm yenilenebilir kaynaklarımızı devreye almak ve ekonomimize kazandırmak istiyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verirken bütüncül bir yaklaşım ile söz konusu teknolojileri kritik madenlerden ekipman üretimine, Ar-Ge’den insan kaynağı yetiştirmeye kadar geniş bir ekosistemde ele alıyoruz” dedi.
Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanımızın son Körfez ziyaretinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birçok anlaşmaya imza attığını, bu üç ülke ile önümüzdeki dönemde yenilenebilir başta olmak üzere enerjinin diğer alanlarında önemli iş birliklerine gidileceğini belirterek, sözlerini şyle sürdürdü: “Bugün de Fransa’nın en büyük şirketlerinden biri olan ve son dönemde petrol ve gaz şirketinden enerji şirketine dönüşen, Total Energies’nin Rönesans Holdingle ülkemizin yenilenebilir enerji sektörüne yapacağı yeni yatırımlar için bir aradayız. Bu anlaşma ve yatırım hedefi, ekonomimize, enerji sektörümüze duyulan güvenin bir göstergesidir. Bizler de Bakanlık olarak, bu yatırımların en kısa sürede tamamlanması için yatırımın her aşamasında, farklı kurumlardan ihtiyaç duyulan tüm izinlerde gerekli her türlü desteği sağlayacağız. Bu nedenle bugün burada oluşturulan birlikteliği ilk adım olarak değerlendiriyoruz. Ortaya konan 1000 MW’a ulaşma hedefinin en kısa zamanda 5000 MW olarak güncellenmesi gerektiğine inanıyorum.”