İpek Ilıcak Kayaalp Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Konuştu
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından düzenlenen Türkiye’nin en önemli iş ve ekonomi buluşması Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuştu. 25 – 27 Nisan tarihleri arasında Sapanca NG Enjoy Otel’de düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin bu yılki ana teması olan ‘Sorumlu ve Duyarlı Liderlik’ panelinde konuşan Ilıcak Kayaalp, özellikle son yıllarda iş dünyasında ekonomik ve kâr odaklı bakış açısının yanında sosyal ve çevresel konuların da şirketlerin sorumluluğu haline geldiğini ve iş anlayışlarına etki ettiğini söyledi.
Dünyadaki birçok sistemin kökten değişeceğine inandığını anlatan İpek Ilıcak Kayaalp, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim, sağlık ya da finans sistemi… Hepsinde bir değişim ve dönüşüm var. Şirketler artık sadece karlılık güden yapılar olamaz. Liderler de artık bu konuda bilinçli bir şekilde sorumluluk almak zorunda. Çünkü bugünün gençleri, bizlere göre çok daha sorgulayıcı, duyarlı ve donanımlı… Şirketlerin geleceğini oluşturan bu gençler çalışacakları kurumların iş yapış biçimlerine bakıyor, satın aldıkları markaları da buna göre seçiyor. Duyarlı davranarak, çevresel ve sosyal anlamda sürdürülebilir bir vizyon koymanın ne kadar önemli olduğunu ve bunun şirkete, çalışanlarına, kreditörlerine, müşterilerine, tüm paydaşlarına ve topluma ne şekilde yansıdığını ben de 24 yıllık kariyerimde net olarak gözlemleme şansı yakaladım.”
Rönesans Holding’in inşaat ve yatırım olmak üzere iki ana faaliyet alanı olduğunu hatırlatan İpek Ilıcak Kayaalp, holding olarak çok az konut işi yaptıklarını, genelde hastane, yüksek katlı bina, endüstriyel yapılar inşa ettiklerini söyledi. Bu yapıları olası bir deprem anında operasyonda kalması gerektiği şekilde yaptıklarını anlatan Ilıcak Kayaalp, şunları söyledi: “Tüm binalarımızı Türk standart ve şartnameleri haricinde Amerikan standart ve şartnameleri ile kontrol ediyoruz. Bu kontrolleri de kendi bünyemizde 70 kişilik deneyimli bir Yapı Deprem Mühendislik ekibi yapıyor. Bunlara ilave olarak Türkiye’de ve Amerika’da konusunun en uzman mühendislik ekipleri ve profesörlerden aldığımız müşavirlik hizmetleri var. Projelerimizde yalnızca ekonomik ve kar odaklı bakış açısını gütmeden bu standartları uygulayarak ne kadar doğru bir karar verdiğimizi, geçtiğimiz yıl yaşadığımız büyük deprem açık bir şekilde gösterdi. Deprem bölgesinde inşa ettiğimiz 200’den fazla binanın hiçbiri ağır hasar almadı. Kahramanmaraş’taki Piazza AVM’miz tam fay hattının tam yanındaydı, ne yazık ki o sokakta onun dışında hiçbir bina ayakta kalamadı, ve deprem zamanı bu AVM koordinasyon merkezi olarak kullanıldı. Adana Şehir Hastanemiz depremden sonra koordinasyon merkezi oldu. Adana’daki ve Elazığ’daki şehir hastanelerimiz deprem sırasında ve sonrasında faaliyetlerine devam ettiler, ameliyat yapılabildi bu hastanelerde. Bölgedeki birçok hastane yıkılırken, Adana Şehir Hastanesi’nin devam edebilmesi o dönem sağlık hizmetinin karşılanmasında çok önemliydi. Bildiğiniz gibi 2020 yılında da Elazığ’da bir deprem yaşamıştık, bu depremde de Elazığ’da yaptığımız hastanemiz sismik izolatör teknolojisi sayesinde herhangi bir hasar görmedi ve operasyonlarına kesintisiz devam ederek kritik bir rol üstlendi. Bu örneği şunun için anlattım, bizim şirketimizin de bugüne kadar tek bakış açısı hiçbir zaman ekonomi ve kar odaklılık olmadı. Çünkü yaptığımız iş insan hayatı ile birebir ilgili bir iş.”
SOSYAL VE DUYARLI LİDERLİK KAVRAMININ KAPSAMI GENİŞLEDİ
Son dönemde sosyal ve duyarlı liderlik kavramının kapsamının da çok geliştiğine dikkat çeken İpek Ilıcak Kayaalp, erkek egemen bir sektörde çalıştığını hatırlatarak, “Bu konuda sektörde neler yapabiliriz diye düşünerek 2016 yılında BM “Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni bizzat ben imzaladım. Şirket adına bazı taahhütlerde bulunduk. Şirketimizdeki iş süreçlerine etki edecek bir çalışmayı da başlattık” dedi.Sektörün doğasına rağmen kadınları iş yaşamında desteklemek ve istihdamı güçlendirmek için çalıştıklarını belirten İpek Ilıcak Kayaalp, Rönesans Holding Yönetim Kurulu’nda 8 üyenin 3’ünün kadın olduğunu, kadın üyelerden birinin de sürdürülebilirlikten sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığını söyledi. Kadınlara yönelik çalışmalarıyla EBRD’den 2022 yılı Sürdürülebilirlik Ödülleri’nde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ekonomik Kapsayıcılık” kategorisinde ödül aldıklarını hatırlatan İpek Ilıcak Kayaalp, yaptıkları işlerin takdir edilmesinin hem çok gurur verici olduğunu hem de tüm ekibi motive ettiğini belirterek, geçen yıldan bu yana deprem bölgesinde yürüttükleri çalışmalarda da odak noktalarının kadınlar ve çocuklar olduğunu anlattı ve şunları söyledi: “Deprem bölgesinde UNICEF ve UNFPA ile uzun süreli iş birlikleri başlattık ve devam ediyoruz. Depremde döneminde kurduğumuz 10 bin kişilik konteyner kentte kadın ve çocuklara uygun sosyal alanlar tasarlardık ve bu alanlarda STKları desteklemeye başladık. UNICEF bu sosyal alanlarda hem çocuklar hem de kadınlar için psikososyal destek sağlıyor. Bugüne kadar 1.600 kadına 5.000 saatten fazla psikososyal destek verdik. Bu yıl bölgedeki ihtiyacı tekrar gözden geçirdiğimizde UNFPA ile çalışmaya başladık. Kahramanmaraş ve Malatya’daki kadın ve kız çocukları için güvenli alanları destekliyoruz. Kadınları istihdam için güçlendirmenin yanı sıra kadın sağlığı, gebelik takibi, doğum öncesi ve sonrası bakım, güvenli annelik ve hijyen konularında temel destekler var. Aynı zamanda, psikososyal destek de dahil olmak üzere kadınlara yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme ve müdahale hizmetleri sağlanıyor.”
12 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİYE BURS VERDİK
2009 yılından bu yana Rönesans Eğitim Vakfı ile 12 binden fazla öğrenciye burs verdiklerini anlatan İpek Ilıcak Kayaalp, “Bursun devam etmesi için kriterlerimiz çok net. İlki her öğrencinin verdiğimiz belirli eğitimleri tamamlaması ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alması. Bunu çok önemsiyoruz” diye konuştu.Rönesans Holding bünyesindeki Pusula programından da bahseden İpek Ilıcak Kayaalp, henüz hiç iş deneyimi olmayan yeni mezunlara 1 yıllık bir program ile istihdam sağladıklarını söyledi. Pusula ile gençlerin kariyerlerine güçlü bir başlangıç imkanı yarattıklarını ifade eden Ilıcak Kayaalp, bugüne kadar bu programdan mezun olan 1.110 genci de işe aldıklarını anlattı. 2015 yılında daha sürdürülebilirlik konuları bu kadar popüler değilken Rönesans Holding çatısı altında ‘Sürdürülebilir Geleceği Tasarla’ diye bir yarışma başlattıklarını ve bu yarışmanın bizzat şirketteki sponsoru olduğunu belirten İpek Ilıcak Kayaalp SGT ile ilgili de şu bilgileri verdi: “SGT sürdürülebilirlik konusunda üniversite-özel sektör iş birliğinin güzel bir örneği. Bu kapsamda mimar ve mühendis öğrencilerden yeşil projelerini istedik ve seminerler verdik. Bugüne kadar 100 binden fazla öğrenciye ulaştık. Bu yarışma bugün Türkiye’deki üniversitelerde çok popüler bir yarışma olduğu için çok mutluyuz.”
İpek Ilıcak Kayaalp, 24 yıllık kariyer yolculuğu sırasında edindiği tüm tecrübelerin ve içinde yer aldığı projelerin yalnızca liderliğe ve işe bakış açısını değil, hayattaki duruşunu ve özel hayatında yaşadığı birçok konuya yaklaşımını, beklentilerini ve kabullenişini geliştirdiğini belirterek sözlerini tamamladı.