!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '953541885317223'); fbq('track', 'PageView');
100
Rönesans Holding
Dünyanın önde gelen proje geliştirme ve inşaat grubu Rönesans, daha iyi bir gelecek inşa eder.
Türkiye, CIS ülkeleri ve Hollanda başta olmak üzere, Avrupa’dan Uzak Doğu ve Karayipler’e uzanan geniş bir coğrafyada; inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyoruz.
Websiteni
Seç
close
Ronesans.com a devam et
Anasayfa arrow Haberler arrow Ceyhan, Rönesans ile petrokimyanın “global üssü” oluyor
Haber

Ceyhan, Rönesans ile petrokimyanın “global üssü” oluyor

25 Mart 2019
Rönesans Holding’in Hollandalı şirket Port of Rotterdam ve Adana Sanayi Odası (ASO) işbirliğiyle yönetici şirketi olduğu Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, ithalatı ikame ederek, dış ticaret açığının azaltılmasına 4 milyar dolarlık katkı sağlayacak
Türkiye’nin petrokimyada global üretim üssü olacak “Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi”nin tanıtım toplantısı, 24 Mart’ta Adana’da gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile Rönesans Holding Başkanı Dr. Ilıcak’ın katıldığı törende, kamu ve iş dünyasından önemli konuklar yer aldı.

Toplantıda, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin yönetim ve altyapı geliştirmesini Rönesans Holding’in üstlendiği açıklandı. Hollandalı Port of Rotterdam işbirliğiyle bölgenin yönetici şirketi olan Rönesans Holding, aynı zamanda Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’ne petrokimya tesisleri kuracak uluslararası yatırımcıların çekilmesinde de ön planda olacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde, Rönesans Holding tarafından master plan çalışmaları tamamlanan bölgede, tüm parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle birlikte, ithal edilen petrokimya ürün gamının büyük bir oranının ülkemizde üretilmeye başlanması hedefleniyor. BOTAŞ’a ait petrol ve doğalgaz boru hatları, doğalgaz çevrim ve termik santralleri ile Yumurtalık Serbest Bölgesi’ne yakın stratejik konumuyla Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, aynı zamanda Mersin ve İskenderun limanlarına erişimiyle ihracatın da önemli adreslerinden biri olacak.

“Uluslararası yatırımcıların gelmesi için sorumluluk üstleniyoruz”

Tanıtım toplantısında konuşan Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak,  

“Arz ve talep açısından önemli avantajlara sahip Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin altyapısının geliştirilmesi ve buraya uluslararası yatırım çekilmesi için sorumluluk üstleniyoruz” dedi.

Ülkemizde 35 milyar dolar büyüklüğünde bir plastik endüstrisi olduğuna değinen Ilıcak, “Adana’mızı bu endüstrinin başkenti haline getirmek için el birliğiyle çalışmak gerekiyor” diye vurguladı.

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin Cumhurbaşkanlığının 2019-2021 yıllarını kapsayan orta vadeli ekonomik programında, öncelikli proje olarak yer aldığını belirten Ilıcak, “Bu plan kapsamında, her yıl yaklaşık 15 milyar dolar ödeyerek ithal ettiğimiz, başta Polipropilen, Polietilen ve PVC olmak üzere birçok petrokimya ürünü Adana’da üretilecek” dedi. En az 10 bin gence bölgede iş imkânı sağlanacağının da altını çizen Erman Ilıcak sözlerine şöyle devam etti:

“2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla planlanan Ceyhan’daki 14 milyon metrekarelik bu projenin yönetici şirketi olarak önemli sorumluluklar üstlendik. İşe, bölgenin amacına uygun şekilde, altyapısının planlanması, imar ve parselasyon süreçlerinin tamamlanması ile başlayacağız. İkinci adım, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ve Güney Koreli GS E&C ortaklığıyla kuracağımız 1.3 milyar dolar tutarındaki polipropilen tesisi olacak. Yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli bu tesis aynı zamanda bölgenin de ilk kiracısı olacak. Üçüncü aşamada ise, Rotterdam Limanı’nın değerli yöneticileri, Sayın Cumhurbaşkanımıza bağlı yatırım ofisi yetkilileri ve siz değerli sanayicilerimiz ile birlikte, ülkemizin her yıl 15 milyar dolar tutarında ithal ettiği etilen, polietilen, polipropilen ve PVC’yi üretecek yatırımcıları bulup, onların önünü açacağız. Hedefimiz, 10 milyar dolar yatırım çekmek 10 bin gencimize iş imkânı sağlamak ve dış ticaret açığımızı 4 milyar dolar azaltmak”

Bölgenin yeni istihdam merkezi

Türkiye’nin ithalat kalemleri arasında petrokimya ürünlerini de içeren kimya sektörü, enerjinin ardından ikinci sırada yer alıyor. Petrokimya sektöründe sadece geçtiğimiz yıl Türkiye, 13 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı verdi. Türkiye’nin bu bölgede üretilecek petrokimya ürünlerinde ithalatı ise yıllık 4.3 milyar dolar seviyesinde.

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, Türkiye’nin yakın coğrafyasından elde edeceği LPG ve nafta gibi hammadde girdilerin işleneceği bir petrokimya üretim üssüne dönüşecek. Yaklaşık 3 kilometre kıyı hattına sahip, 1341 hektar alan üzerine kurulacak bölge, inşaat sırasında 10 yıl süreyle yaklaşık 40 bin, hizmete girdiğinde ise 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde, bu ithalatı ikame edecek şekilde, polipropilenin yanı sıra HDPE, LDPE, LLDPE, methanol, MDI, ABS, MMA, aceton, phenol, WCW, PMMA ve PET gibi farklı petrokimya üretimleri de gerçekleşecek. Böylece Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığının azalmasının yanı sıra ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlanacak.

İlk yatırım Rönesans’tan  

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin ilk yatırımı, Rönesans Holding, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ve Güney Koreli GS E&C ortaklığıyla hayata geçecek “Polipropilen üretim tesisi” olacak. 2023 yılında tamamlanması hedeflenen tesis, yıllık 450 bin ton üretim kapasitesiyle Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına 450-500 milyon dolar arasında katkı sağlayacak.

Tarımdan savunma sanayine, otomotivden inşaata, tüketici ürünlerinden ilaç ve sağlık sektörüne hemen her alanda kullanılan polipropilen, Türkiye’nin ithal ettiği hammadde kalemleri arasında… Türkiye’nin polipropilen ithalatı ise yıllık yaklaşık 2.1 milyon ton seviyesinde. Rönesans, Sonatrach ve GS E&C ortaklığında gerçekleşecek 1.3 milyar dolar tutarındaki bu yatırımla, ülkemizin toplam polipropilen ihtiyacının yüzde 25’i karşılanacak.





Rönesans Holding Hakkında

Merkezi, Ankara’da bulunan Rönesans Holding, dünyanın en büyük müteahhitlik şirketlerinin sıralandığı ENR listesinde dünyada 53. sırada yer alırken, Avrupa'nın ve Türkiye’nin en büyük uluslararası müteahhitlik şirketlerinden biridir. Türkiye ve Avrupa başta olmak üzere, Orta Asya ve Afrika'da 30'dan fazla ülkeye uzanan geniş bir coğrafyada 1993 yılından beri; inşaat, enerji, sağlık, gayrimenkul ve endüstriyel yatırımlar alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteren Rönesans Holding’in iştirakleri arasında Hollanda merkezli Ballast Nedam ve Almanya merkezli Heitkamp Industrial Solutions GmbH da bulunmaktadır.

Yenilikçi yapısıyla büyümeyi ve dayanıklılığı tüm operasyonlarının merkezine koyan, sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınmaya öncelik veren Rönesans, burslar, akademik platformlar ve girişimlerle öğrencileri destekleyen projeler geliştirmiş, 2015'ten bu yana BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin ve 2016'dan bu yana BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin imzacısı olmuştur. Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak liderliğinde; uluslararası deneyimini, ileri mühendislik bilgisi ve finansal gücü bir araya getiren Rönesans Holding; ortakları GIC, Meridiam Infrastructure, Sojitz, Samsung C&T, TotalEnergies, ve Dünya Bankası kuruluşu IFC (grubun azınlık hissedarlarından) ile birlikte Türkiye ve yurt dışındaki öncü projelere 8 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapmıştır.


Kullanıcı deneyiminizi artırmak için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni
ÖZELLEŞTİR KAPAT HEPSİNE İZİN VER