100
Rönesans Holding
Dünyanın önde gelen proje geliştirme ve inşaat grubu Rönesans, daha iyi bir gelecek inşa eder.
Türkiye, CIS ülkeleri ve Hollanda başta olmak üzere, Avrupa’dan Uzak Doğu ve Karayipler’e uzanan geniş bir coğrafyada; inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyoruz.
Websiteni
Seç
close
Ronesans.com a devam et
Anasayfa arrow Haberler arrow Ballast Nedam’ın Geliştirdiği Kıyı Monopil Temel Nedir, Faydaları Nelerdir?
Haber

Ballast Nedam’ın Geliştirdiği Kıyı Monopil Temel Nedir, Faydaları Nelerdir?

29 Mart 2024
Kıyı monopili deniz üstü monopil temeline benziyor ve türbinin doğrudan üzerine kurulabileceği tek bir temel kazığından oluşuyor.

Kıyıda Monopil Temel

Projeye uygun yerler azaldıkça, kıyıda rüzgar çiftliği kurmak daha da zorlaşıyor. Dolayısıyla müteahhitler gittikçe daha zorlu koşullarda çalışmak zorunda kalırken, bir yandan da maliyetleri düşürmeleri gerekiyor. Yenilikçi temeller, yeni zeminlerde proje geliştirmeyi, proje maliyetinin ekonomik olmasını ve bölgede düşük karbonlu enerji hedefine ulaşmayı mümkün kılıyor. Ballast Nedam, bu zorlukların üstesinden gelmek için yeni bir kıyı monopil temeli geliştirdi.

Kıyı Monopili Nedir? 

Kıyı monopili deniz üstü monopil temeline benziyor ve türbinin doğrudan üzerine kurulabileceği tek bir temel kazığından oluşuyor. Avantajı, geleneksel temel için çok uygun olmayan daha ıslak ve dengesiz zeminlerde kuruluma olanak tanıması, kurulum süresini düşürmesi ve aynı zamanda inşaat, kurulum ve nakliye sırasında hareketi azaltması. Temel, kullanım ömrü bittiğinde yeniden kullanılabiliyor ve toplam karbon ayak izini azaltıyor. Kıyı monopili ilk kez Windpark Maasvlakte 2’nin on iki türbininde başarıyla kullanıldı.

Geleneksel Temeldeki Kısıtlamalar ve Kıyı Monopili

Geleneksel kıyı rüzgar türbini temellerinde çok sayıda temel kazığı ve yerinde dökülen beton plaka kullanılıyor. Bu kanıtlanmış ve uygun maliyetli bir teknik olsa da, ıslak ve dengesiz toprak zeminde uygulanması çok daha zor. Beton temel tekniğinde hem inşaat alanının drenajını sağlamak gerekiyor, hem de dengeyi sağlamak için çok fazla beton ve kazık kullanmak gerekebiliyor. Monopil temel zeminle ideal bir şekilde etkileşim sağlıyor, dolayısıyla geliştirmeye de açık hale geliyor.

Kıyı Monopilinin Faydaları

Bir monopil temelin kurulumu bir günden az sürüyor ve türbinin kurulumunda kullanılan aynı vinç kullanılıyor. Üretim önceden yapılıp bölgeye taşındığı için monopil temellerin ve türbinlerin nakliyesine ve kaldırılıp yerleştirilmesine büyük özen göstermek gerekiyor. Genellikle 6 megavatlık bir türbin için 4,5 metre çapında, 25-30 metre uzunluğunda kazık gerekiyor; boyut olarak türbin elemanlarıyla benzer olduğu için nakliyesi de kolay oluyor. Özellikle daha büyük çaplı rüzgar çiftliklerinde enerjinin pazara sunulması için gereken süre azaltılarak maliyet düşürülebiliyor.

Monopil Temelin CO2 Emisyon Seviyesi

Monopil temelin çevresel faydaları geleneksel temele göre daha fazla. Çelik monopil temel üretiminin CO2 emisyonu beton temel üretimine kıyasla daha düşük. Nakliye ve montaj hareketlerinin azaltılması, sadece bölgedeki gaz emisyonunun değil gürültü ve titreşimin de azaltılmasını sağlıyor. 6 megavatlık türbinlerin sığ temellerinin çapının 25-30 metreye ulaştığı düşünüldüğünde, bölgedeki ayak izinin önemli ölçüde azalacağı öngörülebilir. Ayrıca monopil temel yeniden kullanılabildiği ya da tamamen geri dönüştürülebildiği için geleneksel temellere göre çok daha çevreci bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Daha Ekonomik Toplam Kullanım Ömrü Maliyeti

Kıyı monopili konsepti DNV GL Uygunluk Belgesi almış ve Windpark Maasvlakte 2'de başarıyla kurulmuştur. Ballast Nedam kıyı monopilinin fizibilitesini ve maliyetini her projeye kolaylıkla uyarlayabiliyor. Rapor edilen uygulamaların çoğunda, seçilen temelin lojistiği cazip olduğu sürece, kıyı monopili başlangıç maliyetinin beton temelinkine yakın olduğu görülüyor. Daha kısa kurulum süresi ve geri dönüştürülebilir olması göz önünde bulundurulduğunda, toplam kullanım ömrü maliyeti kıyı monopilinde daha ekonomik görünüyor.

Kaynak: Introducing the Onshore Monopile Foundation

https://www.ballast-nedam.com/





Rönesans Holding Hakkında

Merkezi Ankara’da bulunan Rönesans Holding, dünyanın en büyük müteahhitlik şirketlerinin sıralandığı ENR listesinde Avrupa’da 9. Sırada yer alırken, Türkiye’nin ise en büyük uluslararası müteahhitlik şirketidir. Türkiye ve Avrupa başta olmak üzere, Orta Asya ve Afrika'da 30'dan fazla ülkeye uzanan geniş bir coğrafyada 1993 yılından beri; inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji, petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteren Rönesans Holding’in iştirakleri arasında Hollanda merkezli Ballast Nedam ve Almanya merkezli Heitkamp Industrial Solutions GmbH da bulunmaktadır.

Yenilikçi yapısıyla büyümeyi ve dayanıklılığı tüm operasyonlarının merkezine koyan, sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınmaya öncelik veren Rönesans, burslar, akademik platformlar ve girişimlerle öğrencileri destekleyen projeler geliştirmiş, 2015'ten bu yana BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin ve 2016'dan bu yana BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin imzacısı olmuştur. Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak liderliğinde; uluslararası deneyimini, ileri mühendislik bilgisi ve finansal gücü bir araya getiren Rönesans Holding; ortakları GIC, Meridiam Infrastructure, Sojitz, Samsung C&T, TotalEnergies, ve Dünya Bankası kuruluşu IFC (grubun azınlık hissedarlarından) ile birlikte Türkiye ve yurt dışındaki öncü projelere 8 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapmıştır.


Kullanıcı deneyiminizi artırmak için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni
Kapat