IFC, ortaklık sözleşmesi kapsamında Rönesans Holding’e 215 milyon Amerikan doları tutarında yatırım yapacağını açıklamıştı. Ortaklığın, Rönesans Holding’in rekabet gücünü artırarak küresel bazda büyümesine katkıda bulunması hedefleniyor. Ortaklık kapsamında Rönesans Holding şirketlerinin Afrika, Orta Doğu ve Kafkas ülkelerinde yeni yatırımlar yapması ve sanayi altyapı projelerinde sektördeki rekabet gücünü artırması öngörülüyor.
“Ruanda’da büyük bir yol projesinin ihalesine hazırlanıyoruz”
IFC’nin Türkiye’de uzun vadeli bir yatırımcı olduğunu kaydeden Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, sözlerine şöyle devam ediyor: “Özellikle gelişmekte olan ülkelerin büyük projeleri finanse edebilecek kaynakları olmadığı için sürekli olarak başka bir ülkenin ihracat finansmanına ihtiyaç duyuyorlar. Bu noktada IFC gibi güçlü organizasyonlarla yapılan ortaklıklar faydalı oluyor. Biz bunu kendi projelerimizde yakından deneyimledik. IFC’nin yanımızda olması sektörümüz açısından da büyük bir önem taşıyor.”IFC ile birlikte Afrika pazarında önemli projelerin gündemde olduğunu ifade eden Ilıcak, “Afrika’da birçok altyapı projesi başlayacak. IFC oradaki ülkelerin gelişiminde önemli rol oynuyor. O pazarlara girebilmemiz için bilgi birikimlerini paylaşıyor. Bizim en büyük amacımız beraber Afrika’ya gitmek. Örneğin, Ruanda’da büyük bir yol projesinin ihalesine hazırlanıyoruz.” diyor.
Washington’dan sonra en büyük ofis İstanbul’da
IFC’nin Global Operasyonlardan Sorumlu Başkan Vekili DimitrisTsitsiragos ise Türkiye’nin, tüm dünyada yatırım yaptıkları ülkeler arasında 2’inci sırada yer aldığı kaydederek, “Türkiye’de toplam 4.8 milyar dolarlık bir portföyümüz bulunuyor. Dünyada Washington dışındaki en büyük ofisimiz İstanbul’da bulunuyor. Doğu Avrupa, Ortadoğu, Türkiye, Rusya, Pakistan dahil olmak 50’den fazla ülke İstanbul’dan hizmet alıyor,” bilgilerini veriyor.Türkiye’de öncelikli yatırım alanları bulunduğunu kaydeden Tsitsiragos, bunları altyapı yatırımlarını desteklemek, özel sektörün rekabetçiliğini artırmak, Türk şirketlerinin bölgeye yapacakları yatırımları desteklemek, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak, iklim değişikliği ve enerji verimliliği projeleri, sağlık ve IT yatırımları olarak sıralıyor.
Rönesans işbirliğinin de bu öncelikli alanlara odaklandığını kaydeden Tsitsiragos’un yorumları şöyle: “Rönesans, inşaat, gayrimenkul geliştirme, altyapı yatırımı ve mühendislik alanında çok büyük bir firma. Daha önce, Rönesans’ın Orta Asya’daki projelerine destek verdik. Geçtiğimiz yıllarda, Türkiye’de sağlık sektöründe kamu–özel iştiraki (PPP) olarak Adana’da işbirliği yaptık. Şimdi de IFC’nin iyi tanıdığı, potansiyel gördüğü bölgelerde Rönesans’ın büyümesini desteklemeyi hedefliyoruz. Afrika bu bölgelerin başında geliyor. Rönesans, bilgi birikimini, deneyimini ve insan gücünü bu bölgelerdeki altyapı ihtiyaçlarıyla buluşturup, iyi işlere imza atacaktır.”