100
Rönesans Holding
Dünyanın önde gelen proje geliştirme ve inşaat grubu Rönesans, daha iyi bir gelecek inşa eder.
Türkiye, CIS ülkeleri ve Hollanda başta olmak üzere, Avrupa’dan Uzak Doğu ve Karayipler’e uzanan geniş bir coğrafyada; inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyoruz.
Websiteni
Seç
close
Ronesans.com a devam et
Anasayfa arrow Haberler arrow Güçlü finansman sağladı, yatırımda atağa kalkacak
Sürdürülebilirlik

Güçlü finansman sağladı, yatırımda atağa kalkacak

07 Ağustos 2023
Türkiye’nin uluslararası arenada ilişkileri geliştirdiği bir döneme girilirken, üst üste iki büyük finansmana imza atan Rönesans’ın Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, “Tecrübemizi, ülkemiz için seferber ediyoruz” diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde enerji ve demiryolu konularında iki proje ile 1 milyar euro’ya yakın finansmana imza atarak, seçim sonrası dönemde en büyük hacimli işlemleri gerçekleştiren Rönesans Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, grubun Hazine’ye koordine ettiği kredi miktarının toplamda 923 milyar euro olduğunu belirterek, “Bu krediler, Rönesans Holding’in, Mersin’i Adana, Osmaniye ve Gaziantep (MAG) şehirlerine bağlayan yüksek hızlı elektrikli demiryolu inşaatını tamamlamasında kullanılacak” dedi. Atılan iki imza TotalEnergies’in Rönesans Enerji’ye yüzde 50 ortaklığı ve Mersin-Adana-Gaziantep (MAG) Yüksek Standartlı Demiryolu projesi için UKEF’ten sağlanan kredi anlaşmasıydı.

‘En güçlü kasımız…’

“Rönesans’ın en güçlü kaslarından biri de finansman bulma kabiliyeti” diyen İpek Ilıcak Kayaalp “Küresel iş birlikleri bizim için çok önemli. En önemlisi de doğru iş birlikleri kurmak. İş ortaklarımız ile uzun süreli güvene dayalı ilişkiler geliştiriyoruz. Fransa merkezli Meridiam, Japon Sojitz, Güney Koreli Samsung C&T, iş ortaklarımız arasında yer alıyor. EBRD gibi finansörlerle, IFC ve GIC gibi hissedarlarla birlikte hareket ediyoruz. Küresel ölçekte edindiğimiz tecrübemizi, ülkemiz için seferber ediyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye dahil, toplam 30 ülkede faaliyet gösteren Rönesans Holding, bugün itibarıyla cirosunun yaklaşık yüzde 70’ini yurtdışı faaliyetlerden elde ediyor. Dünyada iş yapan Türk müteahhitleri arasında ise 1’inci sırada yer alıyor. İpek Ilıcak Kayaalp, holding çatısı altında 64 farklı milletten 30 binden fazla çalışana istihdam sağladıklarını hatırlattı. İpek Ilıcak Kayaalp, Rönesans Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Hatem ve Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Baki ile sohbette ana gündem de bu iki anlaşma oldu.

Yeşil enerji hamlesi

“Bugüne kadar Türkiye’de yerli ve yabancı ortaklarımızla yaklaşık 7 milyar euro’luk yatırım projesini hayata geçirdik, toplamda 2 milyar euro’luk doğrudan yabancı yatırımı da ülkemize kazandırdık” diyen İpek Ilıcak Kayaalp, şunları söyledi: “Rönesans Enerji olarak, yüzde 100 yeşil enerji portföyüne sahibiz ve böyle de devam edeceğiz. Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümüne katkı sağlamak istiyoruz.” Sürdürülebilirlik hedefleri konusunda bu yeşil enerji yatırımlarının son derece kıymetli olduğunu söyleyen İpek Ilıcak Kayaalp, “Tüm çalışmalarımızı, 2040’ta net sıfır emisyon hedefiyle sürdürüyoruz. Bu kapsamda 2030 yılı için ara bir hedef belirledik ve 2022 yılına göre emisyonlarımızı yüzde 55 azaltmayı taahhüt ettik” dedi.

‘Kurulu güç’ planı: 5 yılda 2.000 MW

Enerji sektörüyle ilgili verileri paylaşan Emre Hatem’in aktardıklarına göre ise Türkiye’nin, 2053 yılı net sıfır emisyon hedefine ulaşması için önümüzdeki 30 sene boyunca yıllık 15 Milyar dolar yatırıma ihtiyacı var. Türkiye’de hali hazırda enerji sektörüne, yıllık 5 milyar dolarlık yatırım yapılıyor. Rönesans Enerji’nin sadece yeşil enerji yatırımlarıyla büyüdüğüne vurgu yapan Emre Hatem, “Yüzde 100 yeşil enerji portföyümüzü güçlü iş ortaklıkları ile büyütmek istiyorduk. Nihayetinde de Türkiye’ye katkı sağlayacak dev bir ortaklığa imza attık. TotalEnergies, Rönesans Holding’in iştiraki Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesini satın aldı. Yeni ortaklıkla, 5 yılda toplam 2.000 MW kurulu güç için yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu ortaklık Türkiye’nin en büyük 3 yeşil enerji şirketinden biri olma hedefi doğrultusunda attığımız çok güçlü bir adım. Şu anda 166 MW kurulu güçte yenilenebilir enerji portföyüne sahip olan Rönesans Enerji, şu anda tamamen rüzgar ve güneş enerjisinden oluşan yaklaşık 743 MW’lık proje stoğuna sahip durumda. Bunun 182 MW’lık kısmı için birkaç ay içinde yatırıma başlayacağız. Bu yatırımı da 2024 sonunda devreye almayı öngörüyoruz” dedi.

Haber
: Milliyet





Rönesans Holding Hakkında

Merkezi Ankara’da bulunan Rönesans Holding, dünyanın en büyük müteahhitlik şirketlerinin sıralandığı ENR listesinde Avrupa’da 9. Sırada yer alırken, Türkiye’nin ise en büyük uluslararası müteahhitlik şirketidir. Türkiye ve Avrupa başta olmak üzere, Orta Asya ve Afrika'da 30'dan fazla ülkeye uzanan geniş bir coğrafyada 1993 yılından beri; inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji, petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteren Rönesans Holding’in iştirakleri arasında Hollanda merkezli Ballast Nedam ve Almanya merkezli Heitkamp Industrial Solutions GmbH da bulunmaktadır.

Yenilikçi yapısıyla büyümeyi ve dayanıklılığı tüm operasyonlarının merkezine koyan, sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınmaya öncelik veren Rönesans, burslar, akademik platformlar ve girişimlerle öğrencileri destekleyen projeler geliştirmiş, 2015'ten bu yana BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin ve 2016'dan bu yana BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin imzacısı olmuştur. Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak liderliğinde; uluslararası deneyimini, ileri mühendislik bilgisi ve finansal gücü bir araya getiren Rönesans Holding; ortakları GIC, Meridiam Infrastructure, Sojitz, Samsung C&T, TotalEnergies, ve Dünya Bankası kuruluşu IFC (grubun azınlık hissedarlarından) ile birlikte Türkiye ve yurt dışındaki öncü projelere 8 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapmıştır.


Kullanıcı deneyiminizi artırmak için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Çerez Aydınlatma Metni
Kapat