100
Rönesans Holding
Dünyanın önde gelen proje geliştirme ve inşaat grubu Rönesans, daha iyi bir gelecek inşa eder.
Türkiye, CIS ülkeleri ve Hollanda başta olmak üzere, Avrupa’dan Uzak Doğu ve Karayipler’e uzanan geniş bir coğrafyada; inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyoruz.
Websiteni
Seç
close
Ronesans.com a devam et
Startpagina arrow Nieuws arrow Rönesans'tan 1,2 milyar dolar yatırımla Ceyhan petrokimya tesisi

Rönesans'tan 1,2 milyar dolar yatırımla Ceyhan petrokimya tesisi

03 december 2018
Rönesans Holding, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde, 1,2 milyar dolar yatırımla polipropilen üretim tesisi kuruyor. Bölgenin ilk yatırımı olmaya hazırlanan 450 bin ton kapasiteli tesis, 2023 yılında üretime başlayacak ve cari açığın azalmasına yıllık 450-500 milyon dolar tutarında katkıda bulunacak.
Rönesans Holding ile Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla hayata geçirilecek ‘Polipropilen Üretim Tesisi’nin imza töreni 28 Kasım’da düzenlendi.  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törende ortaklık anlaşmasını, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve Sonatrach CEO’su Abdelmoumen Ould Kaddour imzaladı. Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde kurulacak yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli tesisin 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Cari açığa 450-500 milyon dolarlık katkı

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak imza töreninde yaptığı konuşmada, “Plastik hammaddesi olarak kullanılan polipropilen, ülkemizde hala ithal edilen kalemler arasında bulunuyor. Her yıl 2,2 milyon ton polipropilen, 2,6 milyon ton polietilen ve yine 1,5 milyon ton PVC ithalatı yapıyoruz. Dünya tüketiminin yüzde 3-4’ünü Türkiye ithal ediyor ve ihtiyacının yüzde 90’ını ithalatla karşılıyor. Türkiye şimdi çok hızlı adımlarla bu açığı kapatmak için yola çıktı. Büyük adımlarla ilerliyoruz. Bu yatırımla Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına her yıl 450-500 milyon dolar arasında katkı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Tüm bölgenin yeni istihdam kapısı

Gaziantep’in dünyada en fazla polipropilen kullanılan şehirlerden biri olduğunu, bu yatırım için Gaziantep’e yakınlığı nedeniyle Adana Ceyhan’ın seçildiğini vurgulayan Dr. Ilıcak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, Şubat ayında Cezayir’e yaptığı resmi gezide duyurduğu petrokimya yatırımında yanımızda, dost ve kardeş ülke Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach da var. Bölgede inşa edeceğimiz tesiste yılda yaklaşık 450 bin ton üretim yapmayı hedefliyoruz. Üretim tesisi inşaat aşamasında 2.000-2500 kişiye istihdam sağlayacak. 2019 yılında inşaatına başlayacağımız üretim tesisini, 36 ay gibi bir süre içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Yatırım tutarının ise 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Ülkemiz için de önemli bir tarih olan 2023’te resmi olarak faaliyete başlayacağız. Polipropilen Üretim Tesisi o tarihten itibaren, başta Adana Bölgesi olmak üzere 500-600 kişiye istihdam sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan Sonatrach CEO’su A. Ould Kaddour da bu yatırımın iki ülke arasında sinerji yaratacağını belirterek, “Türkiye ile Cezayir arasında çok derin ve tarihi bağlar var. Bunun yanı sıra güçlü ekonomik bağlarımız da bulunuyor. Bugüne kadar birçok yatırımı birlikte hayata geçirdik. Rönesans Holding ortaklığıyla kuracağımız polipropilen üretim tesisinin de bu güçlü bağlara katkıda bulunacağı ve sinerji yaratacağına inanıyorum” diye konuştu.

Dış ticaret açığının yüzde 30’u petrokimya ithalatından geliyor

Rönesans Holding tarafından yatırımına başlanacak tesiste üretilecek ‘polipropilen’, Türkiye’nin ithal ettiği hammadde kalemleri arasında yer alıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı verilere göre Türkiye, 2017 yılında kimya sektöründe 38 milyar dolarlık ithalat yaptı. Tek başına petrokimya sektöründe ise geçtiğimiz yıl 13 milyar dolar dış ticaret açığı verildi. Bu tutar, imalat sanayinde verilen dış ticaret açığının yüzde 30’una karşılık geliyor.

Türkiye 2017’de 2 milyon tonu aşkın polipropilen ithal etti. Rönesans Holding’in gerçekleştireceği bu yatırımla birlikte Türkiye’nin polietilen ithalatının yüzde 25’inin ikame edilmesi planlanıyor. Bununla birlikte bu yatırımın cari açığın düşmesinde de yıllık 450-500 milyon dolar düzeyinde olacağı öngörülüyor. Plastik sanayide kritik bir madde olan polipropilen, tarımdan savunma sanayine, otomotivden inşaata, tüketici ürünlerinden ilaç ve sağlık sektörüne dek hemen her alanda kullanıyor.





Over Rönesans Groep

Rönesans Holding, de belangrijkste investeerder van het conglomeraat met hoofdkantoor in Ankara, is het 38e grootste internationale bouwbedrijf wereldwijd en het 9e grootste in Europa. Met activiteiten in 30 landen verspreid over Europa, Centraal-Azië en Afrika, inclusief dochterondernemingen zoals Ballast Nedam in Nederland en Heitkamp Industrial Solutions GmbH in Duitsland, opereert Rönesans al 30 jaar succesvol als hoofdaannemer en investeerder op het gebied van bouw, vastgoedontwikkeling, gezondheidszorg en energie. Door veerkracht en groei via innovatie centraal te stellen in het bedrijf, met een prioriteit voor duurzaamheid en sociale ontwikkeling, heeft Rönesans projecten ontwikkeld die studenten ondersteunen met beurzen, academische platforms en initiatieven; is het lid van de UN Global Compact sinds 2015; en een ondertekenaar van de UN Women's Empowerment Principles sinds 2016. Rönesans Holding, onder leiding van president Erman Ilıcak samen met zijn partners GIC, Meridiam Infrastructure, Sojitz, Samsung C&T, TotalEnergies en IFC van de Wereldbankgroep (een minderheidsaandeelhouder in de groep), heeft meer dan 8 miljard euro geïnvesteerd in baanbrekende projecten wereldwijd.